ارز دیجیتال DCEP در سال 2020 توسط دولت چین به عنوان یک قدم رو به جلو به سوی ارزهای دیجیتال معرفی شد. مخالفت و محدودیت های دولت چین برای ارزهای دیجیتالی نظیر بیت کوین بالاخره منجر به باز شدن راهی در مقیاس ملی برای دولت چین شد. در این مطلب قصد داریم به معرفی ارز دیجیتال DCEP بپردازیم.
ارز دیجیتال DCEP که مخفف عبارت Digital Currency Electronic Payment است، ارز دیجیتال ملی چین است که با استفاده از تکنولوژی بلاکچین و رمزارز ایجاد شده است. این ارز را می توان اولین ارز دیجیتال دارای بانک مرکزی (CBDCB) در دنیا برشمرد چرا که انتشار آن به عهده بانک خلق چین (People’s Bank of China) بوده است.
هدف اصلی از ایجاد این ارز دیجیتال سرعت بخشیدن به گردش واحد پولی چین و دسترسی بین المللی به آن است. هدف دور چینی ها ایجاد ارزی نظیر دلار است که در همه جای دنیا به عنوان ارزی معیار مورد استفاده قرار گیرد. دولت چین در سالیان اخیر برنامه های متعددی برای تشویق کشور به استفاده از تکنولوژی های بلاکچین صورت داده است تا پیشاپیش در مقابل موج هایی نظیر فیس بوک لیبرا که مارک زاکربرگ (بنیانگذار فیس بوک) آنرا انقلاب بعدی صنعت فین تک نامیده است بایستد. چین به طور شفاف اعلام کرده است که لیبرای فیس بوک ماهیتی علیه حق حاکمیت چین دارد و ارزهای دیجیتال باید صرفاً توسط بانک های مرکزی کشورها منتشر شوند. آنطور که به نظر می رسد DCEP برای خرید و فروش در صرافی های ارزهای دیجیتال قرار نگرفته است و ابزاری برای خرید و نگهداری (احتکار) نیست.
در تاریخ 10 ژانویه سال 2020، بانک مرکزی چین در طی یک کنفرانس خبری اعلام کرد که طراحی DCEP را به پایان رسانده است و آزمایش ارز DCEP برای استفاده بین بانک به زودی آغاز خواهد شد.
منبع خبر
ارز دیجیتال DCEP توسط دولت چین ایجاد و ضمانت شده است. این ارز دیجیتال مانند یک ارز دیجیتال پایدار مثل تتر یا نسخه چینی آن CNHT که از واحد پولی چین (RMB) به عنوان پشتوانه استفاده می کند نیست.
از سوی دیگر ارز دیجیتال DCEP تنها ارز دیجیتال رسمی و قابل قبول از نظر دولت چین به شمار می رود. همانطور که قبلاً در مطالب مختلفی بیان شد، ارزهای دیجیتالی نظیر بیت کوین و اتریوم در چین قانونی به شمار نمی روند.
گفته می شود DCEP خطرات مربوط به معاملات پول کاغذی آفلاین مانند جعل، پولشویی و تأمین مالی غیرقانونی را کاهش دهد. این امر به این دلیل است که قانون گذاران می توانند معاملات ارزهای دیجیتال را بهتر رصد کنند، که برخی معتقدند نظارت مالی و پولی را تا حد زیادی بهبود خواهد بخشید.
همچنین استفاده از این ارز دیجیتال هزینه نگداری و بازیافت پول را تا میزان بسیار زیادی کاهش می دهد.
علاوه بر این، انتشار ارز دیجیتال DCEP منجر به ارتقای بین المللی کاربرد واحد پولی چین (RMB) و تغییر شکل مجدد سیستم پرداخت مرزی فعلی می شود. دلیل این امر این است که پیش از آغاز اجرای سیستم پرداخت بین بانکی بین مرزی پول چین در اوایل اکتبر 2015، تسویه حساب برون مرزی RMB عمدتاً از طریق CHIPS (سیستم تسویه پرداخت بین بانکی) یا SWIFT (انجمن جهانی مخابرات مالی بین بانکی) انجام می شده است. با این حال، برخی معتقدند که هر دو سیستم CHIPS و SWIFT دارای نقص های بسیار اساسی هستند.
چین با صراحت توضیح داده است که ارز دیجیتال ملی آنها برای احتکار نیست. مو چانگچون Changchun Mu، رئیس موسسه ارزهای دیجیتال بانک مرکزی چین اظهار داشت که این «یک شکل دیجیتالی یوان» است و هیچ گونه احتکاری در مورد ارزش آن وجود نخواهد داشت. این به ناامیدی کاربران آنلاین در چین منجر شده است، طوری که برخی شهروندان اظهار داشتند «بنابراین هیچ تفریحی و سرگرمی در آن وجود نخواهد داشت».
علاوه بر برخی هتل های محلی، سوپر مارکت های بدون پرسنل، قفل های پستی، نانوایی ها، کتابفروشی ها و سالن های بدنسازی، شرکت های خارجی مانند استارباکس، مک دونالد و مترو به عنوان شرکت هایی اعلام شده اند که در آزمایش استفاده از ارز دیجیتال DCEP شرکت خواهند کرد. این اطلاعیه در 22 آوریل 2020 در رویدادی که توسط کمیسیون توسعه و اصلاحات ملی برگزار شده بود، اعلام شد و در مجموع 19 شرکت در آزمایش شرکت می کنند. اگرچه هیچ اطلاعی در مورد زمان شروع DCEP اعلام نشده است، اما گمانه زنی هایی وجود دارد که می تواند قریب الوقوع باشد.
دولت مرکزی چین مقرر كرده است كلیه فروشندگانی كه پرداختهای دیجیتالی (مانند Apple Pay ،AliPay و WeChat) را پشتیبانی می کنند، باید DCEP را نیز به عنوانی راهکاری برای پرداخت بپذیرند. این امر به DCEP پذیرش گسترده در کشور بزرگی مانند چین می بخشد و هر فروشنده موظف به استفاده از این ارز و یا ابطال مجوز کسب و کار خود است. این امر DCEP را به پذیرفته شده ترین ارز دیجیتال در جهان تبدیل می کند.
جدول زیر به صورت مختصر به مقایسه ارزهای دیجیتال DCEP، بیت کوین، لیبرای فیس بوک و پول نقد می پردازد.
آی مون (imoon) یک توسعه دهنده بازی کازینویی است که از سال 2021 فعالیت خود…
پلی مارکت (PolyMarket) یکی از بزرگترین پلتفرمهای پیش بینی غیرمتمرکز است که بر روی بلاکچین…
پویان مختاری (Pooyan Mokhtari) اینفلوئنسر و خواننده ایرانی است و به خاطر زندگی بسیار لاکچری…