ارز دیجیتال

راهنمای خرید و فروش بیت کوین

در این مطلب اصول ابتدایی مرتبط با بیت کوین را به شما آموزش خواهیم داد. پس از خواندن مطلب شما با اصطلاحات بیت کوین آشنا خواهید شد و یاد خواهید گرفت که چطور با بازار بیت کوین و آینده ی آن در هر زمانی آشنا شوید. همچنین با مفاهیم خرید و فروش بیت کوین نیز آشنا خواهید شد.

فهرست موضوعات

تاریخچه خرید و فروش بیت کوین

خرید و فروش بیت کوین یا معاملات بیت کوین به عملیات خرید بیت کوین در قیمت پایین و فروش آن در قیمت بالاتر گفته می‌شود (شبیه به تجارت). برعکس سرمایه گذاری در بیت کوین، که در آن شما بیت کوین را خریداری و نگهداری می‌کنید، در تجارت بیت کوین شما تلاش می‌کنید تا تغییرات قیمت بیت کوین را بر اساس مطالعات‌تان از بازار بیت کوین و نمودارهای قیمت بیت کوین پیش بینی کنید.

دو راه عمده برای پیش بینی قیمت بیت کوین وجود دارد. تحلیل فاندامنتال بیت کوین و تحلیل تکنیکال بیت کوین. تجارت موفق بیت کوین نیازمند صرف زمان، هزینه و تلاش بسیاری است. بدون صرف این موارد شما نباید انتظار موفقیت در تجارت این ارز دیجیتال داشته باشید.

برای اینکه بتوانید معاملات بیت کوین انجام دهید باید کارهای زیر را انجام دهید:

  1. یک حساب در یکی از سایت‌های معامله بیت کوین افتتاح کنید (مثلاً سایت ایرانی نوبیتکس یا سایت خارجی بایننس)
  2. هویت خود را به تایید آن سایت برسانید.
  3. به حساب خود پول واریز کنید.
  4. اولین مقادیر از بیت کوین را خریداری کنید.
  5. اولین مقادیر از بیت کوین را بفروشید.

این خلاصه‌ای ساده از معامله بیت کوین است. حال اگر می‌خواهید جزئیات دقیق‌تری از این فرآیند داشته باشید ادامه این مقاله را مطالعه کنید.

تجارت بیت کوین یا سرمایه گذاری بیت کوین؟

اولین چیزی که قبل از ورود به جزئیات باید بدانیم این است که تجارت بیت کوین چیست و چه فرقی با سرمایه گذاری بیت کوین دارد؟

وقتی مردم در بیت کوین سرمایه گذاری می‌کنند به این معناست که بخشی از پول خود را صرف خرید بیت کوین می‌کنند برای اینکه در بلند مدت تغییراتی در قیمت آن ایجاد شود. باور آنها این است که در بلندمدت قیمت بیت کوین افزایش خواهد داشت، فارغ از اینکه در میان مدت قیمت آن افت و خیزهایی داشته باشد. لذا ممکن است در میان مدت ضرر کنند اما در بلندمدت امید دارند که به دلایل مختلفی مثل مسائل مرتبط با تکنولوژی، ایدئولوژی و تیم پشت این ارز دیجیتال ارزش آن رشد کند.

سرمایه گذاران بیت کوین معمولاً علاقه دارند که بیت کوین هایشان را HODL کنند! یعنی چی؟ یعنی نگه دارند. اصطلاح HODL یک غلط املایی از عبارت hold انگلیسی (به معنای نگه داشتن) است که بین معامله گران بیت کوین از سال 2013 رایج شد.

معامله گران یا تاجران بیت کوین اما روش دیگری دارند. آنها بیت کوین را خریداری می‌کنند تا در کوتاه مدت آنرا بفروشند. این کوتاه مدت هر زمانی است که آنها فکر کنند سود کرده‌اند یا وقت فروش بیت کوین است. در واقع بیت کوین ابزاری برای سود آنهاست و حفظ آن در بلندمدت معنای چندانی برایشان ندارد. ممکن است حتی معامله گران یا تاجران بیت کوین کاری به فلسفه وجودی بیت کوین نیز نداشته باشند و صرفاً به سود کردن از آن فکر کنند. دلایل متنوعی را می‌توان برای محبوبیت بیت کوین نام برد.

دلیل اول این است که تغییرات در بیت کوین بسیار سریع و آسان اتفاق می‌افتد. به این ترتیب شما ممکن است سود خیلی زیادی کنید اگر تغییرات را به درستی پیش بینی کنید. دلیل دوم اینکه برخلاف بازارهای دیگر معاملات بیت کوین 24 ساعته و در تمام روزهای سال در حال انجام است و تعطیلی در کار نیست! در حالیکه بیشتر بازارهای دیگر (سنتی و غیرسنتی) مثل بورس در برخی از روزهای هفته تعطیل و در ساعات زیادی از روز تعطیل هستند!

از سوی دیگر ذات مستقل بیت کوین (مستقل از هر کشور و ملیت) باعث می‌شود تا بدون طی شدن فرآیندهای پیچیده، به سرعت معامله شود.

نمودار قیمت بیت کوین در 5 سال گذشته نشان می دهد چطور قیمت بیت کوین در انتهای سال 2018 به قریب به 20 هزار دلار رسید و مجدداً در ابتدای سال 2020 در حال افزایش است. بحران های بزرگ اقتصادی معمولاً همواره بر روی ارزهای دیجیتال نیز موثر هستند و ممکن است روند قیمتی آنها را تحت تاثیر قرار دهند.

روش‌های خرید و فروش بیت کوین

در حالیکه تمام معامله گران بیت کوین یک هدف مشترک دارند، اما از روش‌های مختلفی برای رسیدن به این اهداف بهره می‌گیرند. چند روش رایج از مدل‌های معامله را در ادامه با هم مرور می‌کنیم.

معامله روزانه (Day Trading)

یکی از روش‌های معامله بیت کوین خرید و فروش روزانه آن است. در این روش معامله گران در طول روز چندین معامله انجام می‌دهند. برای این کار ساعات متمادی به صفحه گوشی یا کامپیوتر خیره می‌شوند و از افت و خیزهای بازار سود می‌گیرند. آنها معمولا کار خود را در انتهای روز پایان می‌بخشند!

خرید و فروش بیت کوین در طول روز و استفاده از فرصت های سود

روش اسکالپینگ (Scalping)

در این روش که اخیراً با استفاده از ابزارهای فنی و برنامه نویسان، در حال محبوب‌تر شدن است هدف سود کردن‌های جزئی از کوچک‌ترین تغییرات قیمتی در ارزش بیت کوین است. به این ترتیب تمرکز در روش اسکالپینگ روی معاملات بسیار کوتاه مدت است. ایده این نوع معامله این است که ریسک معامله بسیار پایین از انتظارهای زمانی بالاست و اگر چه سود هر معامله ممکن است خیلی پایین باشد اما تکرار آن برای ده‌ها یا صدها بار در روز می‌تواند حجم کلی سود را قابل توجه کند.

معامله نوسان گیری (Swing Trading)

هدف این روش از معامله بیت کوین بهره گیری از نوسان‌های طبیعی قیمت در سیکل‌های قیمتی طبیعی بیت کوین است. معامله گران نوسان گیر، سعی می‌کنند ابتدای رشد هر نوسان قیمتی را شناسایی کنند و در آن زمان نسبت به خرید اقدام کنند. سپس کار بعدی آنها شناسایی نقطه اوج نوسان و فروش در آن زمان خواهد بود.

نوسان گیرهای بیت کوین شبیه به معامله گران قبلی به صفحه کامپیوتر زل نمیزنند و درگیر تصویر جزئی نیستند. آنها تلاش می‌کنند تصویرهای بزرگتری را ببینند و ممکن است روزها یا هفته‌ها به خاطر این تصویر کلی، نسبت به نگهداری بیت کوین اقدام کنند.

مقایسه روش معامله روزانه و نوسان گیری

روش‌های تحلیل بیت کوین

آیا ما می توانیم قیمت بیت کوین را پیش بینی کنیم؟

جواب صحیح به این سوال خیر است! کسی نمی تواند بدون خطا تغییرات قیمت بیت کوین را پیش بینی کند. اگرچه برخی از معامله گران بعضی از الگوهای تغییر قیمت را شناسایی می‌کنند. شناسایی این الگوها به آنان امکان پیش بینی قیمت را در زمان های پیش رو خواهد داد.

هیچ کسی در دنیا وجود ندارد که از معامله بیت کوین فقط و فقط سود کرده باشد. اما ایده اصلی این است که شما باید در پایان روز مجموع معاملاتی که انجام داده اید سود ده باشد. منظور از روز دوره زمانی مورد نظر شماست (روز، هفته، ماه و …).

معامله گران دو روش اصلی برای تحلیل بیت کوین استفاده می‌کنند. تحلیل فاندامنتال یا بنیادین و تحلیل تکنیکال یا فنی.

تحلیل فاندامنتال بیت کوین (Bitcoin Fundamental Analysis)

در تحلیل فاندامنتال تلاش می‌شود تا با نگاه به تصویر کلی قیمت بیت کوین پیش بینی شود. توجه به اخبار صنعت، اخبار مربوط به ارزهای دیجیتال، توسعه‌های فنی صورت گرفته در بیت کوین، قوانین موجود در دنیا، تحرکات بازارهای دیگر مثل نفت، طلا و … همگی از موضوعاتی هستند که در تحلیل فاندامنتال مورد توجه قرار می‌گیرند.

این متدلوژی ارزش بیت کوین را مستقل از قیمت فعلی آن با توجه به تکنولوژی و موضوعات مرتبط بیرون از صنعت پیش بینی می‌کند. برای مثال اگر کشور چین به طور ناگهانی تصمیم بگیرد که بیت کوین را به هر شکلی ممنوع کند، پیش بینی می‌شود این تصمیم منجر به کاهش ناگهانی ارزش بیت کوین شود.

تحلیل تکنیکال بیت کوین (Bitcoin Technical Analysis)

در این تحلیل تلاش می‌شود تا با مطالعه آماری بازار بیت کوین، اعم از تغییرات قیمتی و حجم معاملات (عرضه و تقاضا) قیمت بیت کوین پیش بینی شود. در این تحلیل تلاش می‌شود تا الگوها و ترندهای (روند ها) قیمتی بیت کوین شناسایی شود و سپس با استفاده از این الگوها نتیجه گیری شود که چه اتفاقی برای قیمت در آینده خواهد افتاد.

همواره فرضیه اصلی در تحلیل تکنیکال قیمت بیت کوین، این است: مستقل از اینکه در حال حاضر چه چیزی در دنیا در حال اتفاق افتادن است، تغییرات قیمتی برای خود توجیهاتی دارند و داستانی را روایت می‌کنند که به شما خواهد گفت چه اتفاقی در ادامه برای قیمت روی خواهد داد.

تحلیل تکنیکال یعنی بررسی روندهای داخلی بازار که عمدتاً با روش های ریاضی اتفاق می افتد

مقایسه تحلیل تکنیکال و تحلیل فاندامنتال

خب پاسخ این سوال تقریبا روشن است. ترکیب دو روز تکنیکال و فاندامنتال معمولاً منجر به پیش‌بینی‌های بهتری در قیمت بیت کوین می‌شود. در حالیکه یکی از تحلیل ها ناظر به جزئیات درون صنعت بیتکوین است دیگری نگاه به رویدادهای بیرونی و رفتار معامله گران و بازیگران صحنه اقتصاد در سطح دنیا دارد. بدیهی است که هیچ یک از این دو رویداد را نمی‌توان نادیده گرفت.

آشنایی با اصطلاحات معاملات بیت کوین

در ادامه به تعریف برخی از عبارات و اصطلاحات رایج در معاملات بیت کوین می‌پردازیم.

پلت فرم‌های معامله، بروکرها (کارگزارها) و بازارها

پلتفرم‌های معامله بیت کوین وب‌سایت‌هایی هستند که به صورت خودکار خریداران و فروشندگان بیت کوین به هم متصل می‌شوند. دقت داشته باشید که پلتفرم تبادل بیت کوین با کارگزار بیت کوین مثل سایت Coinmama متفاوت است.

بر خلاف پلتفرم‌های معامله، کارگزارها بیت کوین را به صورت مستقیم به فروش می‌رسانند و معمولاً این کار را با قیمت بالاتر انجام می‌دهند. یک پلت فرم معامله از بازار (مثل LocalBitcoins) نیز متفاوت است. در بازار معمولاً خریداران و فروشندگان به صورت مستقیم با هم ارتباط می‌گیرند تا معامله‌ای را با هم شکل دهند.

ثبت سفارش خرید یا فروش بیت کوین

لیست سفارشات (The Order Book)

لیست کامل سفارشات خرید و سفارشات فروش در «لیست سفارشات بازار» قرار می‌گیرند که در پلت فرم معامله بیت کوین قابل مشاهده هستند. سفارشات خرید پیشنهاد خرید (bid) نام دارند، چرا که خریداران پیشنهادات قیمتی مختلفی برای خرید ارائه می‌کنند. سفارشات فروش نیز تقاضای فروش (ask) نامیده می‌شوند، چرا که فروشندگان تقاضای قیمتی خود را طرح می‌کنند.

لیست سفارشات خرید و فروش بیت کوین

قیمت بیت کوین (Bitcoin Price)

هر گاه از عبارت قیمت بیت کوین استفاده می‌شود در واقع به آخرین معامله صورت گرفته روی آن پلت فرم معامله بیت کوین اشاره می‌شود. به این ترتیب یک تفاوت مهم بین بیت کوین و ارزهای سنتی مثل دلار وجود دارد، قیمت بیت کوین یک قیمت ثابت جهانی نیست و در هر پلت فرم آخرین قیمت معامله شده در آن پلت فرم قیمت بیت کوین را تعیین می‌کند.

به همین دلیل قیمت بیت کوین در برخی از کشورها با قیمت بیت کوین در ایران ممکن است متفاوت باشد.

در برخی از پلتفرم‌ها علاوه بر قیمت، دو عبارت بالاترین (high) و پایین ترین (low) نیز در کنار قیمت وجود دارد که یکی بالاترین قیمت معامله و دیگری پایین‌ترین قیمت معامله را در 24 ساعت اخیر بیان می‌کند.

حجم (Volume)

حجم به تعداد بیت کوینی که در یک بازه زمانی معامله شده است گفته می شود. حجم وقتی اهمیت پیدا می کند که معامله گران بخواهند بفهمند یک روند در بازار چقدر مهم می تواند باشد. معمولاً روندهای مهم بازار با حجم های قابل توجهی همراه می شوند. در حالیکه روندهای ضعیف بازار با حجم کمی همراه هستند.

وقتی شما متوجه یک تغییر ناگهانی در قیمت می شوید، متخصصان پیشنهاد می کنند تا حجم معاملات را مد نظر قرار دهید تا متوجه شوید که این یک تغییر جزئی است یا سرآغاز یک روند مهم است.

حجم کلی معاملات شکل گرفته در بازار خرید و فروش بیت کوین

سفارش بازار (سفارش آنی)

این دسته از سفارشات توسط معامله گران روی پلت فرم معامله تنظیم می شود تا به صورت آنی بعد از احراز شرایط انجام شود. برای مثلا شما حجم بیت کوینی که مد نظر دارید خریداری کنید را روی پلت فرم تنظیم می کنید و پلت فرم در صورت وجود فروشنده با شرایط شما بلادرنگ نسبت به انجام آن معامله اقدام می کند.

برای مثال فرض کنید که شما قصد دارید 5 عدد بیت کوین را خریداری کنید. در این حالت پلت فرم به محض اینکه فروشنده ای (با ارزان ترین قیمت) پیدا کند نسبت به انجام معامله برای شما اقدام خواهد کرد. به این ترتیب ممکن است در پایان روز شما بر اساس قاعده ای که برای پلت فرم تعریف کرده اید موفق به خرید 2 بیت کوین با یک قیمت و الباقی به قیمتی دیگر شوید.

محدود کردن سفارش (Limit Order)

به شما این قابلیت را می دهد تا بیت کوین را در قیمت مشخصی خرید کنید یا بفروشید. به این ترتیب شما ممکن در مورد حجم خرید به مقدار مورد نیازتان نرسید اما مبلغ خرید با همان شرایطی که مد نظر شما بوده است اتفاق بیفتد.

برای مثال فرض کنید که شما قصد دارید 5 عدد بیت کوین را به قیمت 10 هزار دلار خریداری کنید. به محض اینکه فروشنده ای به قیمت 10 هزار دلار پیدا شود، پلت فرم نسبت به خرید بیت کوین اقدام خواهد کرد. حال فرض کنید یک نفر 2 بیت کوین برای فروش با این قیمت داشته باشد و الباقی فروشنده ها قیمت بالاتری گذاشته باشند. در این صورت شما تنها صاحب 2 بیت کوین خواهید شد و هرگز صاحب 5 بیت کوین نخواهید شد.

سفارش پیشگیری از ضرر (Stop-Loss Order)

فرض کنیم که شما می خواهید در یک قیمت مشخص نسبت به فروش بیت کوین اقدام کنید به شرط اینکه قیمت به طرز ناگهانی افت کند.  این مدل از سفارش برای مینیمم کردن ضرر مورد استفاده قرار می گیرد.

در این نوع از سفارش در واقع شما به پلت فرم می گویید اگر قیمت بیت کوین از یک درصد مشخصی بیشتر افت کرد، من حاضرم بیت کوین هایم را به ارزش آن لحظه بازار به فروش برسانم. به این ترتیب شما تلاش می کنید که ضرر خود را به حداقل مقدار ممکن کاهش دهید.

تلقی این نوع از سفارش نیز این است که وقتی از یک درصدی افت بیشتر شد، احتمالاً بازار نزولی است و این افت ادامه خواهد داشت.

کارمزد سفارش گذار (Market Maker) و کارمزد پذیرنده سفارش (Market Taker)

سفارش گذار شخصی است که در یک معامله ابتدا پیشنهاد خرید یا فروش بیت کوین را در پلت فرم ثبت می کند. به همین ترتیب پذیرنده سفارش یا سفارش پذیر، شخصی است که پیشنهاد خرید یا فروش بیت کوین را قبول می کند و باعث انجام آن معامله می شود.

سفارش پذیرها (Market Taker) معمولاً باعث بسته شدن یک سفارش می شوند. به عبارتی معامله را از پلت فرم بیرون می کشند و می بندند! به همین دلیل معمولاً پلت فرم های معامله بیت کوین کارمزدهای (Fee) بیشتری به سفارش پذیرها تحمیل می کنند.

معمولاً هر زمانی که شما سفارش خریدی را پایین از قیمت بازار بگذارید یا سفارش فروشی را بالاتر از قیمت بازار بگذارید در واقع یک بازار جدید ساخته اید که منتظر فروشندگان یا خریداران جدیدی است که در آن قیمت به معامله خواهند پرداخت! در این حالت شما یک Market Maker یا بازارساز یا سفارش گذار هستید!

اما وقتی شما سفارشی خریدی را بالاتر از قیمت بازار بگذارید یا سفارش فروشی را پایین تر از قیمت بازار بگذارید، درخواست شما بلافاصله انجام خواهد شد و معامله صورت خواهد گرفت. در واقع این حالت شما پذیرنده سفارش بوده اید و نه سفارش گذار یا بازارساز.

برای مثال فرض کنید قیمت بیت کوین در بازار 10 هزار دلار باشد و شما سفارش خریدی به مبلغ 9 هزار دلار ثبت کنید. به این ترتیب شما یک سفارش گذار هستید که سفارش تان کامل نخواهد شد تا زمانی که قیمت بیت کوین در بازار 9 هزار دلار شود! بالعکس وقتی قیمت بیت کوین در بازار 10 هزار دلار باشد و شما سفارش خریدی به مبلغ 11 هزار دلار ثبت کنید، سفارش شما بلافاصله انجام خواهد شد و شما یک سفارش پذیر خواهید بود.

معمولا پلت فرم ها بر حسب سطح کاربری شما (Level) کارمزدهای متفاوتی را از شما اخذ می کنند. سطح کاربری در پلت فرم ها معمولاً فاکتوری از حجم همکاری و معاملات شما در آن پلت فرم است.

آشنایی با نمودارهای قیمت بیت کوین

حال که با اصطلاحات اصلی مربوط به بیت کوین آشنا شدیم به سراغ مقدمه ای در رابطه با نمودارهای قیمت بیت کوین می رویم.

نمودار شمعی بیت کوین (Japanese Candlestick)

نمودار کندل یا نمودار شمعی که استفاده از آن بسیار رایج است یکی از روش های مرسوم و قدیمی ژاپنی در تحلیل تکنیکال بوده است که در خرید و فروش برنج در سده 1600 میلادی مورد استفاده قرار می گرفته است.

نمودار شمعی ساختاری شبیه نمودار خطی دارد اما به خاطر این‌که فشار خرید یا فشار فروش را به صورت بصری نشان می‌دهد امکان تشخیص بازه معاملاتی مثبت یا منفی را آسان می‌کند. نمودارهای شمعی نشانگر چهار داده ی قیمتی هستند: بالاترین قیمت کندل (Lowest Price)، پایین‌ترین قیمت (Highest Price)، قیمت بازشدن (Opening Price) و قیمت بسته شدن (Closing Price). به همین دلیل با استفاده از سرواژه کلمات یادشده به این نمودار OHLC نیز گفته می شود.

کندل‌های قیمتی یا صعودی هستند یا نزولی یا خنثی. اگر قیمت بازشدن کندل در زیر قیمت بسته شدن قرار داشته باشد، کندل قیمتی صعودی است. اگر قیمت بازشدن در بالای قیمت بسته شدن قرار داشته باشد، کندل قیمتی نزولی است. اگر قیمت بازشدن و بسته شدن یکسان باشد (یا فاصله‌شان ناچیز باشد)، کندل قیمتی خنثی است که نشان از برابری قدرت خریداران و فروشندگان دارد.

وقتی کندل سبز رنگ است، به این معناست که قیمت بازشدن کندل پایین تر از قیمت بسته شدن کندل بوده است و قیمت بیت کوین در واقع در بازه زمانی مورد بررسی رشد کرده است. به همین ترتیب وقتی کندل قرمز رنگ است به این معناست که قیمت بسته شدن پایین تر از قیمت بازشدن بوده است و قیمت بیت کوین در بازه زمانی مورد نظر کاهش داشته است.

نمودار شمعی بیت کوین

همانطور در تصویر فوق مشاهده می کنید، در نمودار سبز رنگ قیمت بازشدن در پایین ترین نقطه کندل قرار دارد و قیمت بسته شدن در بالاترین نقطه کندل. در نمودار قرمز رنگ این برعکس است. همچنین پایین ترین قیمت معامله شده در بازه زمانی و بالاترین قیمت معامله شده در بازه زمانی نیز در دو سوی انتهایی کندل قرار دارند.

وقتی در حالت بازار گاوی هستیم بیشتر کندل ها به رنگ سبز هستند و وقتی در حالت بازار خرسی هستیم بیشتر کندل ها قرمز رنگ خواهند بود.

بازار گاوی (Bull Market) و بازار خرسی (Bear Market)

دو عبارت بازار گاوی و بازار خرسی برای مشخص کردن روند کلی بازار به کار گرفته می‌شوند. به عبارت ساده، هنگامی که بازار رو به رشد باشد و قیمت سهام روندی صعودی دارد میگویند «بازار گاوی» است. در حالیکه اگر قیمت سهام روندی نزولی داشته و رکود در اوضاع اقتصادی حاکم شده باشد، «بازار خرسی» نامی است که میتواند روند بازار را توضیح دهد. این اصطلاحات در همه بازارهای آزاد عرضه و تقاضا رایج هستند.

خرس نمادی از در حال نزول بودن قیمت ها در بازار است!

این دو عبارت در واقع استعاره هایی هستند از حرکت شاخ گاو که رو به بالاست و حرکت پنجه های خرس که رو به پایین وارد می شود.

گاو در تمام بازارهای سرمایه، نمادی از صعود بازار است!

بازار گاوی و بازار خرسی چه ویژگی هایی دارند؟

ویژگی اول) در بازار گاوی تقاضا بسیار زیاد است و عرضه به ندرت صورت میگیرد چون قیمت در حال افزایش است. به عبارت دیگر، سرمایه‌گذاران بیت کوین یا تاجران بیت کوین با امید به آینده رو به رشد بازار، اقدام به خرید سهام جدید می‌کنند و فروشندگان نیز تمایلی برای فروش ندارند. عکس این ماجرا در بازار خرسی حاکم است و عرضه افزایش و تقاضا به شدت کاهش می یابد.

ویژگی دوم) روند بازار و جو روانی حاکم بر سرمایه‌گذاران تاثیری دوجانبه بر یکدیگر دارند. برای فهم بیشتر، رابطه اقتصاد و سیاست را در نظر بگیرید، تصمیمات سیاسی روی اقتصاد جامعه تاثیرگذار است و از طرف دیگر، شرایط اقتصادی بسیاری از تصمیمات سیاسی را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

با این تفاسیر، در بازار گاوی، بیشتر افراد به امید کسب سود بیشتر، در بازار سرمایه گذاری می‌کنند، اما در بازار خرسی، جوی منفی بر بازار حاکم است و همین امر رغبتی برای سرمایه‌گذاران به منظور خرید سهام جدید باقی نمی گذارد. عکس این اتفاق نیز ممکن است؛ به عبارتی، اخبار ناخوشایند ممکن است منجر به بازار خرسی شود و در مقابل، اخبار خوب بازار گاوی را رقم زند.

بازار گاوی و بازار خرسی

نکته قابل توجه در رابطه با بازار گاوی و خرسی، عدم نگاه کوتاه مدت به روند بازار است. افت قیمت‌ ها در یک روز یا یک هفته یا افزایش آنها نشان از بازار خرسی و گاوی نیست. بلکه آنچه نوع بازار را مشخص می‌کند، روند بلندمدت آن است. مثلا ممکن است در دو هفته اخیر روند بیانگر بازار گاوی باشد، در حالی که طی دو سال اخیر روند بازار حاکی از بازار خرسی است.

سطح مقاومت بیت کوین (Resistance Level) و سطح حمایت بیت کوین (Support Level)

اگر به نمودارهای بازار بیت کوین نظیر نمودار OHCL نگاهی بیندازید اغلب متوجه این نکته می شوید که به نظر میرسد قیمت بیت کوین از یک نقطه های بالاتر یا پایین تر نمی رود. برای مثال مشاهده می کنید که قیمت بیت کوین تا سقف 10 هزار دلار بالا می رود و بعد از رسیدن به یک سقفی آنجا باقی می ماند و تغییر چندانی نمی کند.

در این سناریوی گفته شده، 10 هزار دلار سطح مقاومت قیمت بیت کوین است. در واقع سطح مقاومت قیمتی بالایی است که بیت کوین تلاش می کند تا آن را بشکند. سطح مقاومت برآیند تعداد بسیار از زیادی از سفارشات فروش است که در این نقطه به نتیجه می رسند. برای همین در این سطح قیمت بیت کوین متوقف می شود.

سطح حمایت نیز با توضیحات ارائه شده، نقطه ی عکس سطح مقاومت است. سطح حمایت شبیه به کف (در مقابل سقف) است که قیمت بیت کوین در یک بازه زمانی مشخص از آن پایین تر نمی رود. سطح حمایت به واسطه تعداد بسیار زیادی از سفارشات خرید که در این نقطه به نتیجه می رسند شکل می گیرد.

نقاط مقاومت (Resistance) و حمایت (Support) قیمت بیت کوین در تصویر مشخص شده اند.

جالب است که بدانید معمولاً سطح مقاومت و حمایت بیت کوین حول اعداد رندی شکل می گیرند (مثل 10 هزار دلار، 15 هزار دلار). برای مثال تا سال 2017 به نظر پرداخت 1000 دلار به ازای هر بیت کوین گران به نظر می رسید. بنابراین سطح مقاومت قدرتمندی در قیمت 1000 دلار وجود داشت. وقتی این نقطه مقاومت شکسته شد، یک نقطه مقاومت روانی جدید در 10 هزار دلار ایجاد شد.

رایج ترین اشتباهات در معاملات بیت کوین

بسیار خب. تا اینجا با توضیحات خیلی زود و البته خوبی در رابطه با بیت کوین آشنا شده اید که دید کافی به شما برای اینکه بتوانید برای یک دوست توضیح دهید معاملات بیت کوین چیست و چطور شکل می گیرد ارائه کنید. اما به خاطر داشته باشید که به طور کلی معاملات بیت کوین ذاتاً با ریسک همراه است و همانطور که تصمیمات خوب منجر به سودهای زیادی برای شما می شوند تصمیمات اشتباه نیز منجر به زیان های مالی بسیاری خواهند شد.

در ادامه به مرور برخی از رایج ترین اشتباهات در معاملات بیت کوین می پردازیم. امیدواریم که شما تا حد ممکن از این اشتباهات به دور باشید.

اشتباه شماره 1) ریسک کردن بیش از اندازه توان مالی تان

بزرگترین اشتباه برای افراد معمولاً برداشتن ریسک های مالی بیش از حد توان است. برای مثال فرض کنید کل پولی که در اختیار دارید 10000 دلار است و قرار است با این پول کار مهمی در زندگی انجام دهید. اگر کل پول را وارد بازار کنید و قیمت ریزش داشته باشد، به این معناست که ممکن است ارزش دارایی های شما در مدت زمان کوتاهی به 7000 دلار برسد.

در این حالت شما دیگر قادر نخواهید بود در زندگی عادی خود نیز کار مهمی که قرار بود با این پول انجام دهید را به سرانجام برسانید.

اشتباه شماره 2) برنامه نداشتن

اشتباه رایج دیگری که افراد در بازار معامله انجام میدهند شروع به معامله بدون داشتن برنامه روشن و مشخصی است. به طور شفاف تر، وقتی شما نمی دانید با چه هدفی (هدف عددی) وارد بازار می شود و مهم تر اینکه در چه حالتی از بازار خارج خواهید شد، ممکن است غرق در تلاطم های بازار شوید. لذا برای خودتان سود مورد انتظار و خط قرمز ضرر را تعیین کنید و بعد وارد بازار معاملات شوید. اگر الان در بازار هستید اما این موضوعات را مشخص نکرده اید، امروز به این ماجرا فکر کنید.

اشتباه شماره 3) رها کردن بیت کوین روی پلت فرم

یکی دیگر از اشتباهات معامله گران یا سرمایه گذاران بیت کوین خرید بیت کوین و رها کردن آن روی پلت فرم است. این اشتباه را هرگز انجام ندهید. یعنی بیت کوین متعلق به خودتان را روی پلت فرمی که روی آن معامله نمی کنید، به آن سر نمی زنید و یا کاری ندارید رها نکنید. اگر پلت فرم معامله هک شود، تعطیل شود یا غیر فعال شود شما ممکن است پول خود را از دست بدهید.

هر وقت که قصد نداشتید معامله کنید یا فعالیتی روی پلت فرم ها داشته باشید پول را به کیف پول خود منتقل کنید یا به حساب بانکی خود انتقال دهید.

اشتباه شماره 4) ترس و طمع!

دو احساس پایه ای معمولاً تصمیمات معامله گران را شکل می دهند! ترس و طمع که با عنوان شاخص ترس و طمع در بازارهای مالی شناخته می شوند! ترس معمولاً خود را در قالب زودتر خارج شدن شما از فرآیند معاملات نشان می دهد. برای مثال فرض کنید شما خبری یا شایعه ای را در یک وب سایت می خوانید یا از دوستی می شنوید و از ترس ریزش ناگهانی قیمت از فرآیند معاملات خارج می شود.

البته لازم به توضیح است که برخی از تحولات بازار نیز واقعاً متاثر از این همین گفت و شنودها هستند، اما مقصود ما بیشتر بخش دیگری است که شایعات همیشگی بازار را تشکیل می دهد و ممکن است عامل ترس شما باشد.

احساس بزرگ بعدی، طمع است که در واقع باز هم متاثر از ترس در شما شکل می گیرد، این بار ترس از دست دادن فرصت ها! فرض کنید می شنوید که قرار است بیت کوین رکورد باور نکردنی در هفته های آتی بزند. در اینصورت شما مستقل از اینکه واقعاً درست ترین تصمیم چه خواهد بود به خاطر اینکه موقعیت پیش رو را از دست ندهید، منتظر خواهید بود تا ببینید چه می شود. مستقل از اینکه تصمیم قبلی شما چه بوده است.

به یاد داشته باشید که در خیلی از موقعیت های زندگی احساسات ما منشا تصمیمات ما هستند. لذا با خود رو راست باشید و نگویید که «من تحت تاثیر احساسات نسبت به خرید و فروش بیت کوین تصمیم نمی گیرم!». سعی کنید تمایلات خود نسبت به ترس و طمع را شناسایی کنید و به آن آگاه باشید.

برای اینکه از وضعیت ترس یا طمع سرمایه گذاران در بازار آگاه باشید، شاخص هایی به شما به عنوان ابزار کمک خواهند کرد. برای مثال شاخص Crypto و CNN و VIX از جمله شاخص هایی هستند با منابع داده ای متفاوت سعی بر شناسایی احساسات سرمایه گذاران در بازار دارند و با ارائه عددی بین 0 تا 100 وضعیت ترس و طمع سرمایه گذاران را بیان میکنند.

اشتباه شماره 5) درس نگرفتن از اشتباهات

مستقل از اینکه شما چقدر معاملات خوب و بد داشته اید، همواره بازار درس هایی برای یاد گرفتن دارد و این درس ها تمام نخواهد شد. غرور یعنی فکر کنید که همه چیز را یاد گرفته اید و همواره سود خواهید کرد. خیر! معامله گری و تجارت یعنی سود و ضرر در کنار هم اما به نوعی که مجموع سود و زیان ها به قدری مثبت باشد که شما را به لحاظ مالی خوشحال نگه دارد.

اتفاق مهم این نیست که سود کردید یا ضرر، باید از هر اتفاقی درس بگیرید و در رویدادهای پیش رو آن درس ها را مورد استفاده قرار دهید.

سوالات رایج در خرید و فروش بیت کوین

چطور باید بیت کوین خرید و فروش کنم؟

برای اینکه بتوانید بیت کوین معامله کنید، باید قدم های زیر را بردارید:

  1. باید حسابی در یکی از پلت فرم های معامله بیت کوین باز کنید (لیست پلت فرم های بیت کوین)
  2. هویت خود را به تایید برسانید
  3. مقداری پول وارد حساب خود کنید
  4. اولین سفارش و معامله خود را روی بازار خرید و فروش بیت کوین ثبت کنید.

آیا روش معامله روزانه روش خوبی برای خرید و فروش بیت کوین است؟

همانطور که بالاتر گفته شد این فقط یکی از روش های معامله بیت کوین است. روش های دیگری نیز برای معامله بیت کوین وجود دارد که به آنها اشاره شد (روش نوسان گیری، روش اسکالپینگ). در حالیکه بسیاری از افراد می گویند بهترین روش برای سود کردن روش معامله روزانه است باید بدانید که 90 درصد معامله گران تازه وارد این روش را پس از 90 روز کنار می گذارند.

جمع بندی

در این مقاله ما به بسیاری از مفاهیم پایه ای خرید و فروش بیت کوین پرداختیم اما باید به شما یک هشدار بدهیم. خیلی از افرادی که معاملات بیت کوین را آغاز می کنند، بعد از مدتی این کار را متوقف می کنند. علت این است که معامله بدون داشتن اطلاعات خیلی مفید نیست و شاید روش های دیگری مثل سرمایه گذاری برای تازه وارد ها بهتر از معامله باشد.

پیشنهاد ما این است که زمان و انرژی خوبی را صرف کنید برای اینکه با این بازار، ادبیات، مهارت ها و اصول آن آشنا شوید. سپس به مرور شروع به یادگیری و معامله در این بازار کنید. چیزی تحت عنوان سود راحت و سریع در دنیا وجود ندارد. شاید شانس و اقبال باعث شود برخی با خوش شانسی زود و سریع اتفاقات مثبت برایشان روی دهد، اما این ها واقعاً استثنا هستند و نباید باعث گول خوردن شما شوند.

یاد بگیرید، حوصله کنید، حتما موفقیت در بلندمدت در انتظار شماست. اگر در رابطه با بیت کوین سوالاتی داشتید، می توانید در انتهای همین مطلب در بخش کامنت ها از ما بپرسید. پاسخگوی سوالات شما خواهیم بود.

پیشنهاد می کنیم برای آشنایی بیشتر با بیت کوین و معاملات آن مطالب زیر را نیز مطالعه کنید:

لیست ارزشمندترین ارزهای دیجیتال دنیا

بیت کوین چیست؟ راهنمایی کامل برای توضیح بیت کوین و جزئیات آن

اتریوم چیست؟ اتر چیست؟ چرا اتریوم دومین ارز دیجیتال با ارزش در دنیا است؟

بزرگترین دارندگان بیت کوین در دنیا چه کسانی هستند؟

مطالب جدید

پیش بینی فوتبال امشب

پیش بینی فوتبال امشب به بررسی بازی‌های امشب برای شرط بندی فوتبال می‌پردازد و بهترین…

دسامبر 21, 2024

جادو بت (jadobet)

جادو بت (jadobet) یک سایت شرط بندی فارسی زبان با قابلیت پشتیبانی از ارز دیجیتال…

دسامبر 20, 2024

سایت شرط بندی کش بت (CashBet)

سایت شرط بندی کش بت، یک سایت شرط بندی ایرانی است که اخیرا دوباره در…

دسامبر 19, 2024