کانو اسپریت

معرفی رشته کانو اسپریت

برای برنده شدن در مسابقات کانو اسپریت سرعت به همراه قدرت، مهارت و استراتژی لازم است.

بررسی اجمالی

هزاران سال که کانو (نوعی قایق) در رودخانه‌ها، دریاچه‌ها و دریا به عنوان وسیله حمل و نقل و ابزاری برای شکار مورد استفاده قرار می‌گیرد. این وسیله نقش مهمی در زندگی روزمره انسان‌های ایفا می‌کند.

کانو برای اولین بار در اواسط قرن نوزدهم در بریتانیا برای ورزش کردن مورد استفاده قرار گرفت. هنگامی که جان مک گرگور، کاوشگر و وکیل اسکاتلندی، قایقرانی را از طریق مقالاتش به مردم معرفی کرد. او نه تنها در آموزش قایقرانی به عنوان یک ورزش بلکه در رواج آن نیز تاثیرگذار بود. اولین بار قایقرانی توسط کانو در سال 1867 در رودخانه تیمز انجام شد. سپس در سال 1924، اولین نهاد بین المللی ورزش کانو در کپنهاگ دانمارک با عنوان Repräsentantenschaft Kanusport تشکیل شد. در سال 1946 به فدراسیون قایقرانی تبدیل شد.

رشته کانو اسپریت در یک مسیر آب مسطح انجام می‌شود. چند قایق به صورت همزمان بایکدیگر مسابقه می‌دهند. در ابتدا این ورزش به عنوان مسابقات آب مسطح شناخته می‌شد. کانو اسپرینت یک ورزش نمایشی در بازی‌های پاریس 1924 بود. سپس در المپیک برلین 1936 به بخش مسابقات مدال‌آور مردان اضافه شد. در آن دور مسابقه در مسافت‌های 1000 و 10000 متر برگزار می‌شد. اولین بار زنان در المپیک لندن 1948 اجازه شرکت در مسابقات را دریافت کردند. مسابقات مسافت‌های طولانی از جمله 10 هزار متر از رم 1960 تاکنون برگزار نگردید و طولانی‌ترین مسیر در حال حاضر 1000 متر است.

برنامه مسابقات این رشته در المپیک

  • کایاک تک نفره  200 متر (مردان/ زنان)
  • کایاک تک نفره  1000 متر (مردان)
  • کایاک تک نفر  500 متر (زنان)
  • کایاک دو نفره 1000 متر (مردان)
  • کانو دو نفره  500 متر (زنان)
  • کانو چهار  نفره  500 متر (مردان/ زنان)
  • قایق رانی یک نفره  1000 متر (مردان)
  • کانو یک نفره  200 متر (زنان)
  • کانو دو نفره  1000 متر (مردان)
  • کانو دو نفره  500 متر (زنان)
کانو اسپریت
مسابقات کانو اسپریت در توکیو 2020

ماهیت ورزش کانو اسپریت

کانو اسپریت ورزشی پویا و یک نبرد سریع برای رسیدن به خط پایان است.

در کانو اسپریت از دو نوع قایق کانو و کایک استفاده می‌شود. قایقرانان کانو در حالی که روی زانو خود نشستند از یک پاروی یک تیغه برای رقابت بایکدیگر استفاده می‌کنند. در مقابل قایقران کایاک در حالت نشسته از یک پارو دو پره برای مسابقه استفاده می‌نمایند. قایقرانان کایاک با استفاده از پاهایشان سکان را هدایت می‌کنند. در حالی که در کانو فرمان وجود ندارد. بنابراین ورزشکاران باید از قایقشان برای هدایت استفاده کنند.

برخلاف روئینگ،که ورزشکاران به  عقب مسابقه می‌دهند. هم در کانو و هم کایاک قایقران‌ها فقط به سمت جلو حرکت می‌کنند.

مسابقات در یک مسیر آب مسطح به عرض 9 متر برگزار می‌شود که در آن قایق‌ها در صف ایستاده است و با شلیک شروع به حرکت می‌کنند. هشت قایق برتر نیمه نهایی به فینال A صعود می‌کنند. در حالی که قایق‌های که در رتبه 9 تا 16 قرار دارند در فینال B رقابت می‌کنند.

جاذبه اصلی کانو اسپریت شروع پویا و قدرتمند است. قایق‌ها در یک ثانیه از حالت سکون خارج می‌شوند و به حداکثر سرعت می‌رسند. کوتاه‌ترین مسافت برای مسابقه 200 متر تک نفره کایاک مردان است که در حدود 30 ثانیه بازیکنان مسیر را طی می‌کنند.

مسابقات 500 متر و 1000 متر نیاز به استراتژی، تاکتیک و سرعت دارد. در همین حال، کلید پیروزی در مسابقات دو نفره و چهار نفره این است بازیکنان به صورت همزمان پارو بزنند.

بخوانید: “معرفی رشته بوکس – ماهیت و قوانین این رشته ورزشی

تیم‌ها برتر رشته کانو اسپریت

اروپایی‌ها در شته کانو اسپریت پیشرو هستند. البته قدرت‌های جدید جهانی فاصله خود را با آن‌ها در سالیان گذشته کم کرده‌اند.

در بازی‌های ریو 2016، مجارستان در سه مسابقه از چهار مسابقه زنان و آلمان در سه مسابقه از شش مسابقه مردان پیروز شدند. سه مدال طلای دیگر نیز به سه کشور اوکراین، انگلیس و اسپانیا رسید. در حالی که کشورهای اروپایی به طور سنتی بر مسابقات کانو اسپرینت تسلط داشتند. در سال‌های اخیر چین، برزیل و نیوزلند فاصله خود را کم کرده‌اند. در مسابقات جهانی کانو اسپرینت 2019، برزیل در کائو تک نفره 1000 متر مردان و چین برنده کائو دو نفره 1000 متر مردان شد.

در مسابقات زنان، نیوزلند در کایاک تک نفره 200 و 500 متر، چین در کانو دو نفره 500 متر و ایالات متحده در کانو تک نفره 200 متر مدال طلا را گرفتند.

در المپیک توکیو 2020، مجارستان و نیوزلند 3 مدال طلا دریافت کرد. چین، آلمان، استرالیا، برزیل، کوبا و ایالات متحده امریکا هر کدام یک مدال طلا را دریافت کردند.

نکات برجسته

جوان‌ترین ورزشکار و مسن‌ترین بازیکن که قهرمان المپیک قایقرانی شد کیست؟

بیرگیت فیشر و کانوئیست آلمانی به ترتیب در 18 و 42 سالگی مدال طلا المپیک را دریافت کرد. آن‌ها در مجموع هشت قهرمانی المپیک کانو اسپریت را کسب کردند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *