مونرو XMR (به انگلیسی: Monero) یک رمزارز یا ارز دیجیتال است که تمرکز خود را بر روی غیرقابل ردیابی بودن (Untraceable)، ناشناخته بودن (Anonymity) و خصوصی بودن (Privacy) گذاشته است. طراحی مونرو از جهات مختلفی تفاوت هایی با بیت کوین دارد. اما همانطور که قبلاً هم گفتیم تقریباً تمام ارزهای دیجیتال موجود در دنیا شباهت های بی شماری به بیت کوین دارند. مونرو در بین ارزشمندترین ارزهای دیجیتال دنیا قرار دارد و از حیث ارزش بازار با دارا بودن 1 میلیارد دلار ارزش بازار، بین 20 رمزارز با ارزش دنیاست.
مونرو (XMR) چیست؟
رمزارز مونرو با هدف تمرکز روی مساله حریم خصوصی و ناشناخته بودن تراکنش ها ایجاد شده است. در تراکنش های بیت کوین (BTC) در واقع شما از اسامی مستعار استفاده می کنید، اما در نهایت معاملات پولی شما قابل ردیابی هستند. اما تراکنش های XMR درست مشابه با پول نقد، قابلیت مخفی بودن به صورت کامل را دارا هستند.
ارز مونرو XMR یک انشعاب از رمزارز بایت کوین به حساب می آید که رمز ارز اولیه در حوزه پرایوسی کوین ها بوده است. در دنیای واقعی برای اینکه از کسی پولی را بپذیرید نیازی نداری که حساب بانکی طرف را چک کنید و صرفاً اینکه کارت بکشد و ببینید که به اندازه مورد نیاز شما پول در کارت داشته است کفایت میکند.
مونرو از رمزنگاری امضای رینگ (ring) استفاده می کنید که میزان اطلاعات مورد نیاز در تراکنش را به میزان قابل توجهی کاهش می دهد. این پروتکل، به ارسال کننده و دریافت کننده تراکنش های XMR امکان احراز خصوصی بودن تراکنش را میدهد تا مطمئن باشید که این تراکنش به صورت خصوصی اتفاق افتاده است.
رمزنگاری قوی، بلاکچین ساده تر، و عرضه نامحدود ارز مونرو را به یک پرایوسی کوین قابل اعتماد تبدیل کرده است که به همین دلیل راه خود را به جمع ارزشمندترین ارزهای دیجیتال دنیا باز کرده است.
تاریخچه مونرو
در جولای سال 2012، رمزارز بایت کوین (Bytecoin) که اولین نمونه واقعی اجرا شده از کریپتونوت (CryptoNote) بود منتشر شد. کریپتونوت پروتکل لایه اپلیکیشن شبکه است که چندین رمزارز از آن استفاده می کنند. مشابه با لایه اپلیکیشن که به نحوه های مختلف بیت کوین روی این لایه کار می کند، نقطه های بسیاری نیز وجود دارد که این دو از هم متفاوت هستند.
در حالیکه بایت کوین قرار بود حافظ و مخفی کننده اطلاعات تراکنش ها باشد، اما بعد از مدتی افراد متوجه شدند که بیش از 80 درصد کوین ها منتشر شده اند. لذا یک تصمیم گرفته شد که یک انشعاب از بلاکچین بایت کوین شکل بگیرد و کوین های جدید روی بلاکچین جدید Bitmonero نام داشته باشند. در انتها Bitmonero به Monero تغییر نام داد که در زبان اسپرانتو به معنای کوین است. این سرآغاز شکل گیری ارز مونرو بود. در بلاکچین مونرو هر دو دقیقه یک بلوک ساخته می شود.
مونرو توسط یک گروه 7 نفره از توسعه دهندگان نرم افزار کار می کند که هویت 5 نفر از ایشان ناشناخته باقی مانده است. اما دو نفر به نام های دیوید لاتاپی (David Latapie) و ریکاردو اسپانی (Riccardo Spagni) که با لقب «فلافی پونی» شناخته می شود، به صورت عمومی خود را معرفی کرده اند. پروژه مونرو متن باز است و تامین مالی جمعی شده است. الباقی افراد با لقب های Othe، Smooth، NoodleDoodle، Eizh و TacoTime شناخته می شوند.
ویژگی های مونرو XMR
چه چیزی باعث شده است تا مونرو به یک ارز دیجیتال محبوب تبدیل شود؟ چه ویژگی های منحصر به فردی در مونرو منشا رشد و محبوبیت آن بوده است. در اینجا به بیان برخی از ویژگی های مهم مونرو می پردازیم:
یک) ارز شما مال شماست!
شما کنترل کامل روی تراکنش های خودتان دارید و مسئولیت پولتان به عهده خودتان است. با توجه به اینکه هویت شما در این شبکه ناشناس است، هیچ کسی متوجه نخواهد شد که پولتان را برای چه کاری صرف می کند.
دو) قابل معاوضه بودن
دانشنامه اینوستوپدیا قابل معاوضه بودن را اینطور تعریف می کند:
قابل معاوضه بودن (Fungibility) به قابلیت تعویض پذیری یک دارایی یا کالا با یک دارایی یا کالا از همان جنس گفته می شود.
فرض کنید شما یک اسکناس 20 دلار از دوستی قرض گرفته اید. شما می توانید 20 دلار را به وی در قالب یک اسکناس 20 دلاری برگردانید. یا اینکه 10 دلار امروز و 10 دلار فردا برگردانید. یا اینکه 20 یک دلاری به وی پرداخت کنید. به همین دلیل می گوییم دلار یک دارایی قابل معاوضه است که هر واحد از آن ارزش استانداردی دارد که کوچک یا بزرگ بودن مقدار تاثیری در ارزش واحدها نمی گذارد. عمده ارزهای دیجیتال من جمله مونرو از این قاعده پیروی می کنند اما یک چالش مهم دارند. برای مثال ارز بیت کوین افتخار می کند که یک دفتر کل و یک کتاب باز دارد. به این معنا که هر کسی می تواند تراکنش های صورت گرفته را ببیند و در نتیجه اینکه می تواند آنرا ردیابی کند. به این ترتیب فرض کنید که شما یک بیت کوین دارید که قبلا در یک تراکنش غیرقانونی مثل قاچاق مواد مخدر از آن استفاده شده است. در این حالت به این بیت کوین یک بیت کوین لکه دار گفته می شود. این مساله ممکن است در آینده موضوع قابل معاوضه بودن را زیر سوال ببرد. در حالیکه در نقطه مقابل مونرو، تمام داده ها و اطلاعات مربوط به تراکنش ها را مخفی نگه می دارد. هیچ کس نمی تواند متوجه شود که مونروی متعلق به شما چه تراکنش هایی را پشت سر گذاشته است. از این رو چالش طرح شده در رابطه با بیت کوین در مورد مونرو اتفاق نخواهد افتاد.
سه) مقیاس پذیری داینامیک
مساله مقیاس پذیری بیت کوین مساله بسیار داغی در بین اهالی صنعت رمزارزهاست. بیت کوین با یک محدودیت سایز 1 مگابایت برای هر بلوک ایجاد شد. البته در ابتدای توسعه بیت کوین این محدودیت وجود نداشته اما برای اینکه از تراکنش های اسپم در شبکه جلوگیری شود، این محدودیت سایز ایجاد شد.
مونرو در سوی دیگر، محدودیت سایز برای یک بلوک قائل نیست. این یعنی که برخی از ماینرهای خرابکار می توانند بلوک های با سایز بالا بسازند و سیستم را درگیر کنند. برای پیشگیری از این ماجرا یک سیستم پاداش و جریمه بلوک در نظر گرفته شده است. در نظر بگیرید سایز میانه 100 بلوک را M100 بنامیم. حال یک ماینر یک بلوک جدید استخراج می کند که سایزی برای با NBA دارد. اگر NBS بزرگتر از M100 باشد در این حالت پاداش بلوک به صورت نمایی با توجه به میزانی که NBA از M100 بزرگتری باشد کاهش می یابد.
به این ترتیب در مونرو در حالیکه محدودیتی برای سایز بلوک در نظر گرفته نشده است، اما مساله اسپمرها نیز حل شده است و سیستم به خوبی مقیاس پذیر است.
چهار) مقاوم در مقابل ASIC
اگر بخواهیم دقیق تر بگوییم ارز مونرو به طور کامل در مقابل ASIC (سخت افزار مخصوص استخراج رمزارزها علی الخصوص بیت کوین) مقاوم نیست. اما هزینه توسعه ASIC برای استخراج مونرو به قدری بالاست که صرفه اقتصادی ندارد تا سیستمی این کار را انجام دهد.
پنج) کلیدهای چندگانه
در ارزهای دیجیتال مهمی مثل اتریوم و بیت کوین شما در مدل رمزنگاری صرفا یک کلید خصوصی و کلیدی عمومی دارید. اما در مونرو سیستم کمی پیچیده تر از این حرف هاست. اما اگر به خاطر داشته باشید گفتیم که این ارز ویژگی های دیگری نیز مثل قابل ردیابی نبودن دارد که لزوم وجود کلیدهای بیشتری را ایجاب می کند. فرآیند به شکل زیر است:
کلیدهای مشاهده (View Keys)
مونرو یک کلید عمومی مشاهده (Public View Key) و یک کلید خصوصی مشاهده (Private View Key) دارد.
- کلید عمومی مشاهده برای تولید آدرس عمومی یکبار مصرف استفاده می شود که پول به این آدرس فرستاده می شود.
- کلید خصوصی توسط گیرنده پول برای اسکن کردن بلاکچین برای پیدا کردن پولی که برای گیرنده ارسال شده است استفاده می شود.
کلیدهای پرداخت (Spend Keys)
کلیدهای مشاهده بیشتر برای دریافت کننده پول مورد استفاده قرار می گیرد. اما کلیدهای پرداخت بیشتر برای ارسال کننده یا پرداخت کننده پول مورد استفاده قرار می گیرد.
- کلید عمومی پرداخت به پرداخت کننده کمک می کند تا در تراکنش های حلقوی مشارکت کند و امضای تصویر کلیدی را اعتبارسنجی کند. این کلید بخش دوم آدرس مونرو را می سازد.
- کلید خصوصی پرداخت برای تولید تصاویری کلیدی مورد استفاده قرار می گیرد که در ارسال تراکنش اهمیت دارد.
آدرس مونرو یک رشته متنی 95 کاراکتری است که متشکل از کلیدهای عمومی مشاهده و پرداخت است.
مقایسه مونرو و بیت کوین
خوب رسیدیم به بخش اجتناب ناپذیر هر مقاله مربوط به ارزهای دیجیتال. مقایسه با بیت کوین! بیت کوین به شفافیت خود می بالد و مونرو به مخفی بودن و حریم خصوصی کامل! دسترسی به بیت کوین و استفاده از آن بسیار آسان است، اما در سوی دیگر فهم و دسترسی به مونرو کمی سخت! جدول زیر را مشاهده کنید:
البته در مورد ارزش بازار، امروز بیت کوین ارزشی در حدود 120 میلیارد دلار و مونرو ارزشی بازاری بالغ بر 1 میلیارد دلار دارد.
دیدگاهتان را بنویسید