تزوس یک تکنولوژی پیاده سازی بلاکچین است و به طور همزمان یک ارز دیجیتال پر سر و صدا به شمار می رود. این تکنولوژی قادر است قوانین مربوط به خود را با کمترین اخلال با یک روش حاکمیت روی زنجیره (بلاکچین) اصلاح کند یا تغییر دهد. به این فرآیند اصطلاحاً خود اصلاحگری (Self-Amendment) نیز گفته می شود.
تزوس (XTZ) با بیش از 1 میلیارد دلار ارزش بازار (Marekt Cap) در شمار 10 ارز دیجیتال ارزشمند در دنیا قرار دارد.
برخلاف برخی از شبکه های بلاکچین نظیر بیت کوین و اتریوم، در شکل رایج تزوس، بلاکچین تزوس مبتنی بر استخراج ارز یا ماینینگ (PoW) نیست. در عوض مبتنی بر مدل گواه بر سهام (Proof of Stake) یا اصطلاحاً اجماع اثبات بر سهام کار می کند.
تزوس (XTZ) یک شبکه بلاکچین است که به توکن دیجیتالی به نام تز (tez) یا تزی (tezzie) متصل است. تزوس مبتنی بر استخراج تز نیست. در عوض دارندگان توکن تزوس برای مشارکت در فرآیند گواه بر سهام یا اجماع اثبات بر سهام پاداش می گیرند.
این اجماع از طرف گروه مشترک المنافعی که دارندگان تزوس هستند شکل می گیرد که به هم متصل هستند و اهداف و منافع مشترک دارند. هدف اصلی تزوس این اصلی که دارندگان توکن با هم کار کنند و در تصمیم گیری برای بهبود پروتکل در گذر زمان مشارکت کنند. توکن اصلی تزوس XTZ است.
ویژگی های بسیار متنوعی در تزوس وجود دارد که آنرا از سایر ارزهای دیجیتال متمایز می کند که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت.
هم بنیانگذاران تزوس، آرتور برایتمن (Arthur Breitman) و کثلین برایتمن (Kathleen Breitman) از سال 2014 به همراه گروهی از برنامه نویس ها در حال توسعه تزوس بوده اند.
در آگوست سال 2014 بنیانگذاران پروژه یک گزارش به نام «مقاله موقعیت» (Position Paper) منتشر کردند و در سپتامبر همان سال اوراق سفید (Whitepaper) مربوط به تزوس را منتشر کردند.
در سال 2017، بنیاد تزوس (Tezos Foundation)، یک موسسه غیرانتفاعی مستفر در سوئیس، 232 میلیون دلار سرمایه جذب کرد و یکی از بزرگترین عرضه اولیه کوین ها (ICO) در تاریخ ارزهای دیجیتال را رقم زد.
کمی بعد از این جذب سرمایه بزرگ، تزوس وارد یک بحران مدیریتی شد. برای اینکه این بحران را درک کنیم، تزوس در اصل توسط شرکتی به نام DLS بنیانگذاری شد و شرکتی که تمام سرمایه های جمع آوری شده را در اختیار دارد، بنیاد تزوس است.
آرتو و کثلین، وارد یک مشاجره عمومی با مدیر بنیاد تزوس یوهان ژورز (Johann Gevers) شدند. آنطور که به نظر می آید، یوهان ژورز از پرداخت سرمایه جذب شده به برایتمن ها خودداری کرده است. این مشاجره ها منجر به برخی تشنج ها در کامیونیتی افراد دارنده این ارز شد و منجر به افت در قیمت تزوس شد.
در نهایت پس از بحث و جدل های بسیار، ژورز بنیاد را با دریافت بیش از 400 هزار دلار ترک کرد و این قائله در نهایت به سرانجام رسید.
پروتکل اصلی تزوس از مدل گواه بر سهام استفاده می کند و از قرارداهای هوشمند تورینگ پشتیبانی می کند. در طراحی تزوس از زبان برنامه نویسی خاص میکلسون (Michelson) استفاده شده است.
پروتکل تزوس این امکان را فراهم می کند که زنجیره خود را مبتنی بر اجماع اصلاح کند. این اصلاح با مکانیسم پیشنهاد اصلاح در بلاکچین و رای گیری در مورد این اصلاح صورت می گیرد. در صورتیکه یک پیشنهاد تغییر رای کافی در مورد آپدیت پروتکل کسب کند، پروتکل خود را آپدیت می کند و تغییرات مورد نظر در کد را ایجاد می کند.
در جولای سال 2019، کمپانی BTG Pactual برزیل به همراه شرکت سرمایه گذاری دالما (واقع در دوبی)، به صورت رسمی اعلام کردند که قرار است از بلاکچین تزوس برای عرضه اولیه سرمایه (STO) استفاده خواهند کرد.
در فوریه سال 2019 نیز، گروه ER که یک گروه متمرکز بر دیجیتالی کردن دارایی های مالی است، اعلام کرد که از بلاکچین تزوس استفاده خواهد کرد و از توکن های تزوس برای عرضه املاک به سرمایه گذاران واجد شرایط استفاده خواهد کرد.
در ماه مارچ 2019، شرکت حسابرسی Least Authority نتایج مثبت 5 بررسی اجرا شده روی بنیاد تزوس را در سال 2018 منتشر کرد.
شما در تزوس از دو نوع اکانت می توانید استفاده کنید.
حساب های ضمنی رایج ترین نوع اکانت ها در تزوس هستند. این حساب ها با tz1 شروع می شوند. این اکانت ها از مدل کلید خصوصی و عمومی استفاده می کنند. آدرس عمومی tz1 از کلید عمومی شکل می گیرد و هر اکانت نیز کلید خصوصی مربوط به خود را دارد. اکانت های ضمنی یک صاحب حساب و یک تراز مالی حساب دارند.
اکانت های ضمنی نمی توانند یک نماینده داشته باشند یا تفویض شوند. برای تفویض دارایی ها، این دارایی باید به یک حساب وابسته یا نشات گرفته منتقل و تفویض شوند.
در کنار حساب های ضمنی، برای قراردادهای هوشمند باید از حساب های دیگری استفاده شود که حساب های وابسته نام دارند. این حساب ها با KT1 شروع می شوند. در این اکانت ها نقش های زیر وجود دارند:
فرآیند پیدا کردن و اضافه کردن بلوک ها در بلاکچین تزوس طی فرآیندی صورت می گیرد که به آن، پختن بلوک ها (Baking Blocks) گفته می شود و به فرد انجام دهنده این فرآیند نانوا (Baker) گفته می شود. این فرآیند به شکل زیر است:
همانطور که قبلاً نیز گفتیم ، دارندگان توکن ها این امکان را دارند که حق پخت خود را به سایر دارندگان توکن واگذار کنند، بدون اینکه اجازه مالکیت توکن هایشان را بدهند. پس از اتمام مراحل پخت، نانوا پاداش های خود را با بقیه نمایندگان (تفویض شوندگان) به اشتراک می گذارد.
تزوس یک پروژه بسیار جذاب است که متأسفانه تحت تأثیر تمام داستان های پشت پرده قرار گرفته است. این پروژه مستلزم تجزیه و تحلیل دقیق تر است زیرا برخی از ابزارهای جالب را به فضای بلاکچین وارد کرده است. حال باید صبر کنیم و دریابیم که آیا آنها می توانند میزان اقبال سرمایه گذاران و سازمان ها را پس از عرضه اولیه ای که شکل دادند، حفظ کنند یا خیر.
آی مون (imoon) یک توسعه دهنده بازی کازینویی است که از سال 2021 فعالیت خود…
پلی مارکت (PolyMarket) یکی از بزرگترین پلتفرمهای پیش بینی غیرمتمرکز است که بر روی بلاکچین…
پویان مختاری (Pooyan Mokhtari) اینفلوئنسر و خواننده ایرانی است و به خاطر زندگی بسیار لاکچری…