ارز دیجیتال

ریپل (Ripple) چیست؟ ریپل یا بیت کوین؟

رمزارز ریپل یا به اختصار XRP (مخفف xRapid) به طور همزمان یک ارزدیجیتال و یک پلت فرم است. این پلت فرم یک پروتکل متن باز است که برای تراکنش های سریع و ارزان توسعه داده شده است.

بر خلاف بیت کوین که شاید هیچوقت برای تراکنش های سریع و ارزان توسعه داده نشده بود، برنامه ریزی ریپل این است که بر تراکنش های خرد در تمام دنیا حکومت کند! این کمی خواسته بزرگی است! کسی چه می داند شاید صرافی پول های رایج امروزی دنیا روزی جمع شوند و این ارزهای دیجیتال جای آنها را بگیرند. رمز ارز یپل از حیث این هدف که برای پرداخت های خرد نیز مناسب باشد، شبیه به ارزهایی مثل لایت کوین و بیت کوین کش است و یک آلت کوین (Altcoin) به شمار می رود.

پلت فرم ریپل ارز دیجیتالی به نام ریپل دارد که با علامت اختصاری XRP شناخته می شود، اما به همه افراد حاضر در پلت فرم نیز اجازه می دهند که ارز خاص خود را از طریق RippleNet بسازند.

RippleNet چیست؟

شبکه RippleNet در واقع شبکه ای متشکل از سازمان های بزرگ حوزه پرداخت (شبیه به بانک ها و سرویس های انتقال پول) است که از راهکارهای توسعه داده شده توسط Ripple برای انتقال و جابجایی پول در سطح دنیا استفاده می کنند و شامل محصولات مختلفی از جمله ارز ریپل می شود.

بگذارید با یک مثال شروع کنیم:

  • محمدرضا در تهران زندگی می کند و یک بسته شکلات مرسی دارد، اما آن را باز نکرده و به آن علاقه ای هم ندارد. در عوض علاقه زیادی به موسیقی و کنسرت دارد.
  • ژاله در تبریز زندگی می کند، عاشق شکلات است. او یک تمبر کمیاب دارد و حاضر است آن را در ازای خرید یک بسته شکلات مرسی معاوضه کند یا بفروشد.
  • سارا نیز در عسلویه زندگی می کند و به دنبال جمع آوری تمبرهای کمیاب است. او یک بلیط کنسرت همایون شجریان در تهران دارد اما بعید است که بتواند به کنسرت برسد.

در سیستم های پرداخت امروزی، سیستم های پرداخت راهکاری برای این ماجرا ندارند. شاید باید هر یک جداگانه در پلت فرم های جداگانه به دنبال حل مشکل خود باشند.

اما با استفاده از سیستم ریپل، آنها می توانند به سادگی درخواست کنند: «سلام، من یک بسته شکلات مرسی دارم و بلیط کنسرت همایون می خواهم» و سیستم به دنبال سریعترین و ارزان ترین راهکار ممکن برای پاسخ دادن به این خواسته خواهد گشت.

شبکه ریپل به دنبال پاسخ دادن به خواسته شما به نحوی است که قبلاً در هیچ شبکه پرداختی میسر نبود

یک ویژگی مهم دیگر پلت فرم این است که امکان پرداخت را با هر ارزی با کمترین کارمزد فراهم می کند. برای مثال پرداخت های داخلی با بیت کوین کارمزدی برابر با $0.00001 دلار دارد، یعنی تقریبا 2 ریال (با دلاری 20 هزار تومان). تنها دلیلی که این کارمزد صفر نیست، پیشگیری از حملات سایبری DDos است.

هدف ریپل چیست؟

در حالی که بیت کوین با هدف تراکنش‌های همتا به همتا و حذف واسطه‌‌ها و بانک‌ها روی کار آمده است، به گمان ریپل بانک‌ها بد نیستند و فقط نحوه انجام کار آن‌هاست که باعث ایجاد مشکلات پرداختی و انتقال پول می‌شود و باید تغییر کند. آن‌ها در جای خود انتقال پول بین بانکی و بین‌المللی را سریع‌تر، ارزان‌تر و غیرمتمرکز‌تر کرده‌اند و بسیاری از بانک‌ها و شرکت‌های مالی بزرگ از ریپل استفاده می‌کنند. ریپل تنها در ارز دیجیتال XRP خلاصه نمی‌شود و محصولات دیگری نیز دارد. وقتی XRP می‌خرید، روی یکی از محصولات شرکت ریپل سرمایه‌گذاری می‌کنید نه خود ریپل. این ارز از نظر گردش مالی مقام سوم را در بیان رمزارز ها به خود اختصاص داده است.

رمزارز ریپل یا XRP چیست؟

XRP که مخفف عبارت xRapid است توکن مورد استفاده در انتقال شبکه Ripple است. دلیل اصلی استفاده از XRP این است که واسطه ای میان رمزارزهای دیگر و ارزهای سنتی (فیات) باشد. بهترین راه توضیح XRP جوکر است. این کارت نمی تواند بتمن (دشمن) باشد اما هر کارت دیگری می تواند باشد. اگر بخواهید دلار را به یورو تبدیل کنید، این تراکنش می تواند دلار به ازای دلار یا یورو به ازای یورو باشد که کارمزد را به حداقل ممکن برساند. همانطور که قبلا هم گفته شد کارمزد تراکنش در ریپل $0.00001 دلار است.

XRP در نقش جوکر به عنوانی توکنی به عنوان واسط بین ریپل و رمزارزهای دیگر یا ارزهای سنتی

بعد از هر تراکنش، کارمزد تراکنش که $0.00001 دلار بود، از سیستم حذف می شود! در واقع بعد از هر تراکنش این مبلغ از سیستم پولی کسر می شود و سیستم پولی فقیرتر می شود! البته در تئوری! هدف از این کار همانطور که قبلاً گفتیم پیشگری از حملات اسپمرها به سیستم است.

فرق ریپل با XRP چیست؟

آنچه بین مردم بیشتر به عنوان ریپل شناخته می شود، در واقع رمزارز مربوط به این شرکت (پلت فرم) است که XRP نام دارد. از این حیث، در واقع ریپل نام شرکت (Ripple Labs Inc) توسعه دهنده ارز ریپل و XRP نام رمزارز آن است. اما به صورت کلی با توجه به اینکه برای عموم شرکت ریپل مفهومی مهمی ندارد، وقتی از ریپل اسم می برند، منظورشان همان رمز ارز XRP است و وقتی قرار است در مورد شرکت صحبت کنند از آزمایشگاه ریپل یا Ripple Labs استفاده می کنند.

شرکت ریپل (Ripple Labs Inc) یک شرکت آمریکایی مستقر در سانفرانسیسکو، کالیفرنیاست که در سال 2012 ایجاد شد و ارائه کننده پروتکل پرداخت ریپل است.

به خاطر داشته باشید که وقتی شما ارز ریپل یا XRP را خریداری می کنید در واقع در یکی از محصولات این شرکت سرمایه گذاری می کنید و نه بر روی خود شرکت که توسعه دهنده این محصول و برخی محصولات دیگر در حوزه مالی است.

چه کسی ریپل (XRP) را ایجاد کرد؟

پروتوتایپ (نسخه آزمایشی غیر عمومی) یا نسخه ماکت ریپل در سال 2004 ایجاد شده بود. رایان فوجر (Ryan Fugger)، در سال 2004 یعنی چهار سال قبل از پیدایش بیت کوین، شرکتی را بنا نهاد که ریپل پی (RipplePay) نام داشت. ایده اصلی پشت ریپل پی، پروتکلی همتا به همتا از یک شبکه قابل‌اطمینان بود که بتوان با آن به راحتی پول را از یک نقطه به یک نقطه دیگر در جهان منتقل کرد و همه کاربران اینترنت بتوانند از آن استفاده کنند.

ایده اصلی ریپل‌پی با ایده امروز ریپل بسیار نزدیک بود اما به دلیل مشکلات فنی و مدیریتی، این شرکت در رسیدن به اهداف خود خیلی موفق نبود و تا سال 2011 فقط با تعداد کمی شرکت قرارداد همکاری امضا کرده بود و کاربرانش به کمتر از ده هزار نفر می‌رسید. در سال 2011 و 2012 جد مک کیلب و کریس لارسن به تیم ریپل اضافه شدند و این سرآغاز تغییرات در ریپل بود.

در واقع اصل ماجرا از سال 2013 شروع شد که جد مک کیلب (Jed McCaleb) تعدادی از سرمایه گذاران بین المللی را برای سرمایه گذاری در Ripple Labs دعوت به همکاری کرد.

چه کسانی Ripple Labs را ایجاد کردند؟

کریس لارسن (Chris Larsen): کریس لارسن یک سرمایه گذار شخصی، مدیر اجرایی و فعال در حوزه حریم شخصی کاربران است که شایعه شده است ثروتمندترین فرد در حوزه رمزارزهاست. او بیشتر به خاطر هم بنیانگذاری در چند استارت آپ در حوزه سرویس های مالی و پولی شناخته می شود.

جد مک کیلب (Jed McCaleb): جد مک کیلب یک برنامه نویس و کارآفرین شناخته شده است که چندین استارت آپ در حوزه رمزارزها شامل Ripple، Stellar، eDonkey و Overnet ایجاد کرده است. او هم بنیانگذار پلت فرم معاملاتی مت گوکس (Mt. Gox) نیز بود که سهام خود را به صورت کامل قبل از رسوایی مت گوکس به وجود آمده در این پلت فرم به فروش رساند. این پلت فرم در زمان خود بیش از 70 درصد معاملات بیت کوین در دنیا را در اختیار داشت. جد مک کیلب در سال 2014 و در پی اختلافاتی در مورد هدف ریپل، از تیم ریپل جدا شد و به تیم استلار (Stellar) پیوست و هم اکنون یکی از هم بنیانگذاران استلار (XLM) است.

چه کسانی در Ripple Labs سرمایه گذاری کرده اند؟

تا به امروز 96 میلیون دلار بر روی آزمایشگاه ریپل (Ripple Labs) سرمایه گذاری شده است. این سرمایه در مراحل مختلفی توسط سرمایه گذاران فرشته، سرمایه بذری، سرمایه گذاری سری A و سرمایه گذاری سری B صورت گرفته است. برخی از مهمترین شرکت های سرمایه گذار در ریپل لبز عبارتند از:

  • Google Ventures
  • Accenture
  • IDG Capital Partners
  • Santander InnoVentures
  • Seagate Technology
  • CME Group
  • SCB Digital Ventures
  • SBI Holdings
  • Bitcoin Opportunity Fund
  • Pantera Capital
  • Lightspeed Venture Partners
  • RRE Ventures

شرکت Ripple Labs چه محصولاتی دارد؟

آزمایشگاه ریپل یا شرکت ریپل در حال حاضر سه محصول شاخص دارد که عبارتند از:

  • ایکس رپید (xRapid): ارز دیجیتال ریپل (XRP) فقط روی شبکه ایکس رپید کار می‌کند و به شبکه‌ها و محصولات دیگر شرکت ریپل ارتباطی ندارد.
  • ایکس کارنت (xCurrent): بیشتر شرکت ها و موسسات بانکی از این شبکه برای تراکنش ها و انتقال های مالی استفاده می‌کنند.
  • ایکس ویا (xVia): یک واسط کاربری است که برای استفاده آسان تر از ایکس کارنت طراحی شده است.

وقتی از شبکه RippleNet صحبت می‌کنیم در واقع در مورد مجموعه محصولات فوق صحبت می‌کنیم.

ایکس کارنت (xCurrent) چیست؟

ایکس کارنت سیستمی است که بانک‌ها برای انجام تراکنش‌های برون‌مرزی از آن استفاده می‌کنند. ایکس کارنت روی یک دفتر کل توزیع شده به اسم اینترلجر (Interledger) کار می‌کند که توسط شرکت ریپل ساخته شده است اما توسط این شرکت کنترل نمی‌شود. کنترل این دفتر کل در دست شبکه جهانی وب (W3C) است؛ یک سازمان غیرانتفاعی که استانداردهای شبکه جهانی اینترنت را تعیین و روی آن کنترل می‌کند. هدف اصلی ایکس کارنت ایجاد قابلیتی برای انجام پرداخت‌ها و تراکنش‌های آنی با همه ارزهاست، خواه دیجیتال و خواه سنتی. بانک‌ها و موسسات مالی مهم‌ترین مشتریان این سیستم هستند.

ایکس رپید (xRapid) چیست؟

ایکس رپید برای حل مشکل نقدینگی در انجام معاملات بین بانکی به وجود آمده و به صورت مستقیم از ارز دیجیتال XRP استفاده می‌کند. این سیستم، پول مبدا را به XRP تبدیل کرده و پس از انتقال، آن را به پول مورد نیاز در بانک مقصد تبدیل می‌کند. با این روش، بانک مبدأ برای ارتباط با بانک مقصد نیازی به استفاده از یک بانک واسط یا تامین کننده نقدینگی نخواهد داشت. برای مثال اگر شرکتی در کشور ایکس از شرکتی در کشور ایگرگ خرید انجام دهد، تراکنش روی سیستم ایکس رپید به این صورت است که شرکت ایکس با واحد پول خود، XRP می‌خرد و سپس انتقال صورت می‌گیرد. پس از آن، XRP در کشور مقصد به واحد پولی این کشور تبدیل می‌شود. اینطور نیاز به بانک کارگزار در کشور مقصد دیگر نیازی نیست.

ایکس ویا (xVia) چیست؟

ایکس ویا سیستمی است که برای راحت‌تر کردن کار با ایکس کارنت و ایکس رپید به وجود آمده است. در واقع رابط کاربری است. به این منظور به این آدرس بروید.

ریپل (Ripple) چه مزایا و کاربردهایی دارد؟

ریپل مزایا و کاربردهای مهمی دارد:

  1. کارمزد پایین: کارمزد ریپل (Ripple) بسیار پایین است. ارزهای بسیاری در دنیا هستند که به صورت مستقیم قابل تبدیل به هم نیستند. لذا بانک ها از ارزهایی مثل دلار به عنوان واسط استفاده می کنند. این باعث می شود تا کارمزد دوبرابر شود! کارمزد اول برای تبدیل ارز مبدا به دلار و کارمزد دوم برای تبدیل دلار به ارز مقصد! اینجا ریپل به عنوان واسط همان کارکرد دلار را دارد، اما با کارمزد تقریبا ناچیز!
  2. تراکنش های سریع بین المللی: میانگین زمان هر تراکنش ریپل 4 ثانیه است! این را با سرعت تایید تراکنش در بیت کوین در نظر بگیرید که ممکن است یک ساعت باشد و سیستم های بانکی که ممکن است چند روزی به طول بیانجامد.
  3. اکوسیستم پرداخت: یک کاربر می تواند با استفاده از پلت فرم ریپل می تواند ارز خود را برای انجام سریع تر و ارزان تر تراکنش ها بسازد.
  4. کارکرد روزانه: ریپل با توجه به ذاتش، برای استفاده های روزانه بسیار مناسب تر از بیت کوین است چرا که با استفاده از ریپل تراکنش های سریعتر و ارزان تر خواهند بود.
  5. یک نهاد رسمی: ریپل توسط یک نهاد رسمی و شناخته شده فعالیت خود را آغاز کرد که هدف اصلی و اولیه ش این بود که بانک ها برای تراکنش های خود از آن استفاده کنند.
  6. قابلت تبدیل به هر ارز: ریپل را می شود به هر ارزی یا حتی هر دارایی ارزشمندی (مثل طلا) تبدیل کرد. این اتفاق با حداقل کارمزد قابل انجام است که از این حیث نیز ریپل بی رقیب است.

چه بانک هایی از ریپل استفاده می کنند؟

برخی از بانک هایی که از ریپل استفاده می کنند عبارتند از:

  • Santander
  • Axis Bank
  • Yes Bank
  • Westpac
  • Union Credit
  • NBAD
  • UBS

قیمت ریپل چقدر است؟

در حال حاضر هر واحد ریپل (XRP) برابر با 0.169560 دلار است (حدود 16 سنت). این را مقایسه کنید با قیمت بیت کوین که هر واحد آن در حال حاضر 6200 دلار است. نمودار قیمت ریپل در یکسال اخیر در تصویر زیر قابل مشاهده است:

نمودار قیمت ریپل (XRP) در طی یکسال گذشته

XRP در حال حاضر فقط روی xRapid کاربرد دارد و قابل استخراج نیست. 100 میلیارد واحد از آن در بازار است که سال 2013 توسط شرکت ریپل عرضه شد که عمده آن توسط شرکت در یک سپرده غیرمتمرکز نگهداری و تا به آرامی به بازار تزریق می‌شود. سایت های زیادی برای خرید و فروش این ارز دیجیتال وجود دارد که از آن جمله می‌توان به کوین بیس اشاره کرد. در مجموع ارز موجود از این نوع در جهان 11.04 میلیارد دلار 4.02% از کل بازار است. ارزش XRP در بین سال‌های 2014 تا 2018 سیر صعودی شدیدی داشت و در دوره‌ای به رده دوم ارزهای دیجیتال رسید. در واقع سال 2013 قیمت هر واحد از این ارز دیجیتال، 0.005 دلار بود اما در سال 2018 در اوج خود به 3.8 دلار رسیده بود که رشدی 70 هزار برابری است. با این حال به همان نسبت این ارز در یک سال اخیر افت شدیدی داشته است و عده بسیاری در پی این افت شدید سرمایه خود را از دست دادند.

قیمت ارزهای دیجیتال از جمله ریپل، در سپتامبر سال 2019

آیا سرمایه گذاری در ریپل (XRP) خوب است؟

بگذارید همین ابتدا با هم صادق باشیم. هیچ پاسخی مبنی بر اینکه سرمایه گذاری در فلان ارز خوب است یا بد وجود ندارد. از طرف دیگر، اگر هم وجود داشته باشد هیچ گارانتی مبنی بر خوب و بد بودن وجود ندارد. اما در ادامه به برخی از نقاط مثبت و منفی سرمایه گذاری در ریپل (XRP) می پردازیم.

نقاط مثبت سرمایه گذاری در ریپل (XRP)

  1. همانطور که قبلاً گفته شد ریپل به پشتوانه یک نهاد رسمی ایجاد شده است و در ادامه توسط برخی از بانک ها مورد حمایت و استفاده قرار گرفته است. این به خودی خود یک قوت قلب برای سرمایه گذاران یک رمزارز به شمار می رود.
  2. همه توکن های ریپل از همان ابتدا استخراج شده اند و وجود دارند. لذا استخراج و … عاملی در تورم و بالا و پایین شدن آن نخواهد بود.
  3. هر چه تعداد بانک هایی که از ریپل برای تراکنش های مالی خود استفاده می کنند بیشتر شود ارزش XRP بالاتر خواهد رفت. فرض کنید روزی برسد که همه بانک ها بخواهند به جای استفاده از ارزهای سنتی فعلی از سیستمی مثل ریپل استفاده کنند. آن روز، زمانی خواهد بود که تمام دارندگان فعلی ریپل برد بزرگی خواهند کرد!

نقاط منفی سرمایه گذاری در ریپل (XRP)

  1. ریپل خیلی متمرکز است. اگر خاطرتان باشد در توضیح بسیاری از رمزارزها غیرمتمرکز بودن آنها را یک امتیاز به حساب آوردیم و اساساً گفته بودیم که بیت کوین ایجاد شد تا انتشار و عدم انتشار پول در کنترل یک نهاد مرکزی نباشد. از این حیث ریپل کمی شبیه به ارزهای سنتی است که تمام واحدهای آن از قبل استخراج شده است و انگار یک بانک مرکزی (توسعه دهندگان ریپل) در مورد انتشار آن تصمیم می گیرند.
  2. ریپل لبز (Ripple Labs) بیش از 61 درصد ریپل های موجود را در اختیار دارد و این یعنی انحصار که یک نکته منفی بزرگ به شمار می رود.

کیف پول های مناسب ریپل

چند کیف پول برای ذخیره XRP معرفی شده که از آن بین می‌توان به کیف پول سخت افزاری Ledger، کیف پول Toast Wallet و کیف پول Coinomi اشاره کرد.

مطالب جدید

آی مون (i moon)

آی مون (imoon) یک توسعه دهنده بازی کازینویی است که از سال 2021 فعالیت خود…

نوامبر 6, 2024

پلی مارکت (PolyMarket) چیست؟ پلتفرم پیش بینی غیرمتمرکز

پلی مارکت (PolyMarket) یکی از بزرگترین پلتفرم‌های پیش بینی غیرمتمرکز است که بر روی بلاکچین…

نوامبر 6, 2024

پویان مختاری کیست؟ بیوگرافی مدیر سایت حضرات

پویان مختاری (Pooyan Mokhtari) اینفلوئنسر و خواننده ایرانی است و به خاطر زندگی بسیار لاکچری…

نوامبر 5, 2024