سلسله مطالبآموزش پوکرمجله بخت و اقبال: انواعروانشناسی پوکر
بعضی از بازیکنان پوکر اعتقاد دارند می توانند برخی موارد از جمله کارت هایی که در جریان بازی رو می شود را کنترل کنند. این بازیکنان مثلا تصور می کنند می توانند با استفاده از قانون جذب، کارت دلخواهشان را بدست آورند. قانون جذب مفهومی است که در بسیاری از کتب به آن اشاره شده و شانون الیزابت، یکی از بازیکنان مشهور دنیای پوکر، در یکی از تورنمنت های بزرگ NBC، به وضوح از آن استفاده کرده و بعدا در مصاحبه ای، این اعتقادش را عمومی کرد: «یکی از بزرگترین کارهایی که توانسته ام در تمام زندگی ام صورت دهم، استفاده از قانون جذب و انرژی مثبت بوده است. همچین از آن ها برای بدست آوردن کارت هایی که می خواهم و نیامدن کارت هایی را که نمی خواهم، استفاده می کنم.»
در مورد دیگری هم جری یانگ در شرایطی که استک کوچکی داشت و با در اختیار داشتن جفت 4، در بازی عقب افتاده بود، با خود زمزمه کرد: «خدایا، لطفا برایم سِت بساز.»
حواستان باشد ترتیب دسته کارت ها در دست دیلر، از پیش مشخص شده و هیچ کدام از بازیکنان نمی تواند کاری برای تغییر آن صورت دهد. برای اینکه یانگ چیزی را تغییر دهد، نیرویی فرازمینی باید حاضر شده و ترتیب کارت ها را به نفع او عوض کند.
سرابی به نام کنترل
ما انسان ها تمایل داریم کنترل اوضاع را در اختیار داشته باشیم و از موقعیت هایی که کنترل در اختیارمان نیست، ترس و نفرت داریم. مثلا با وجود آمار تلفات جاده ای بیشتر از سقوط هواپیما، ترجیح می دهیم سوار ماشین شویم تا اینکه با هواپیما پرواز کنیم. یکی از دلایلش این است که در اختیار داشتن کنترل ماشین سبب ایجاد «توهم کنترل» شده و احساس عدم داشتن کنترل منجر به ایجاد «توهم در خطر بودن» می کند.
مطالعات نشان داده وقتی در شرایطی هستیم که هیچ کنترلی بر آن نداریم و نتیجه هم برایمان مهم است، حس کنترل کاذبی در خود ایجاد می کنیم. این پدیده در موقعیت های استرس آور، مبارزه ای و احساسی پیش می آید که در پوکر بسیار رخ می دهد.
همین پدیده است که عامل بروز بسیاری از خرافات هم می شود. قبایل برای باریدن باران، جشن رقص برپا می کنند. تماشاگران برای کمک به برد تیمشان، کلاه هایشان را برعکس می کنند، موزیسین ها برای عملکرد بهتر، صلیب می کشند و قماربازها چون شنیده اند اسکناس های 50 دلاری بدشانسی می آورد، از لمس آنها خودداری می کنند.
همه این آیین ها و اعتقادات، بی اساس است. شاید با این تحلیل موافق باشید، ولی همچنان با کسانی که به چنین خرافاتی اعتقاد دارند، احساس همدردی کنید، چون فکر می کنید با وجود بی تاثیری، آزاری به کسی نمی رسانند. باید بگویم بی ضرر هم نیستند.
در مطالعه ای در سال 2003، محققان انگلیسی 107 نفر از فعالان بازار سهام را برای مطالعه ای دور هم جمع کردند. در این تحقیق، از شرکت کنندگان خواسته شده بود حرکت خطی روی صفحه کامپیوتر را دنبال کنند و با کلیک موس، آن را کنترل کنند. این در حالی بود که کلیک آن ها هیچ تاثیری روی حرکت خط نداشت و خط کاملا به صورت تصادفی بالا پایین می رفت. در پایان از شرکت کنندگان پرسیده شد به نظرشان کلیک آن ها چقدر در حرکت خط تاثیر داشته است.
حقیقت این است که نتیجه کار کاملا با میزان تاثیری که شرکت کنندگان اعلام کرده بودند در کارشان به عنوان تحلیلگر بازار بورس داشتند، در تضاد بود. در واقع، کسانی که کمترین سودآوری را داشتند و از سوی مسئول خود به عنوان ضعیف ترین ها معرفی شده بودند، بیشتر تحت تاثیر توهم کنترل قرار داشته و تصور می کردند بیشتر حرکت خط را کنترل کرده اند.
تعبیر درست این نیست اگر تحلیلگر بدی باشید، دچار توهم کنترل هم هستید. باید گفت هر چقدر دچار توهم کنترل باشید، تحلیلگر بدتری هم خواهید شد. اگر دچار دیدگاه های اشتباه و کاذب در خصوص علت و معلول رخدادها باشید، نمی توانید پدیده های پیچیده را به درستی تحلیل کنید.
چه چیزهایی تحت کنترل و خارج از کنترل شما قرار دارد؟
پوکر هم پدیده پیچیده ای است. باید همیشه دیدی منطقی، قدرتمند و قابل اتکا به چیزی که می توانید کنترل کنید و چیزی که نمی توانید، داشته باشید و در غیر این صورت، نمی توانید تصمیم های صحیحی اتخاذ کنید.
بیایید در مورد چیزی که نمی توانید کنترل کنید، واضح تر صحبت کنیم. شما هیچ کنترلی روی کارت هایی که روی میز می آیند یا بین شما و رقیب پخش می شود، ندارید. هیچ کنترلی!
مهم نیست چه نشانه های خوش یمن یا کت شانسی به تن کنید یا وردهای مختلف بر زبان آورید یا اینکه چه تصوراتی به ذهن وارد کنید. از همه آن ها دست بکشید. همه اش باعث حواس پرتی است. هر میزان انرژی که صرف این چیزها می کنید، باعث می شود از بازیخوانی رقیب، تخمین طیف دست ها، محاسبه سهم شانس و در نهایت اتخاذ تصمیم درست غافل شوید.
برای گرفتن تصمیم درست پای میز پوکر، باید ده ها فاکتور را مدنظر داشته باشید. بهتر است انرژی خود را صرف چیزهایی که تاثیری در روند بازی ندارند، نکنید. می توان از صدها چیزی که هیچ تاثیری ندارند، صحبت کنیم، اما بهتر است از تنها چیزی که کنترل دارد، صحبت کنیم. شما. شما روی خودتان کنترل دارید. می توانید کنترل کنید کجا را نگاه می کنید، کجا می نشینید و چطور حرکت می کنید. می توایند سرعت بازیتان، چیزی که می خورید و چیزی که می نوشید را کنترل کنید.
نمی توانید عوضی بودن یا نبودن رقیب را کنترل کنید، ولی روی واکنشی که نشان می دهید، کنترل 100 درصدی دارید. نمی توانید اشتباهات احتمالی دیلر را کنترل کنید، ولی می توانید رفتارتان در مواجهه با چنین مساله ای را کنترل کنید.
در بازی های نقدی، محل بازی، نرخ بازی ها و زمان ترک میز در کنترل شما است. در تک تک دست ها، تصمیم به بازی در همه خیابان ها یا برخی از آنها و همه گزینه های پیش رو از جمله فولد، رِیز و آل-این، در اختیار شما است.
این چیزهایی است که باید در کنترل کامل شما باشد و مدیریت آن ها هم بسیار وقت گیر است و در نتیجه جایی برای چیزهای بی اثر مثل خطی که فارغ از کلیک موس حرکت می کند، نیست.
مسئولیت پذیری
در نهایت، کمی هم در مورد عکس مساله صحبت کنیم. بازیکنانی هستند که در قبال چیزهایی که در واقع کنترلشان را در دست دارند، مسئولیت پذیری نشان نمی دهند. اگر جزو کسانی هستید که معمولا می گویند: «مجبور شدم کال کنم!»، بس کنید. حقیقت ندارد. شما تصمیم به کال گرفتید. همه چیز در اختیار شما بود و کال کردید. مسئولیت قبول کنید.
اگر مثل برخی بازیکنان سریع از کوره در می روید و همه از جمله دیلرها را ملامت می کنید، بدانید این هم تحت کنترل شما است. مسئول این رفتارها خودتان هستید. این که شما زود تحریک می شوید و اظهار عصبانیت می کنید، تقصیر هیچ کس نیست.
تا زمانی که اعتقادات غلط و آیین های خرافی در خصوص مواردی که خارج از کنترلتان قرار دارد، بخشی از بازیتان باشد، نمی توانید بازیکن خوبی در پوکر شوید. اگر در این مورد مشکلی دارید، باید در اولویت رسیدگیتان قرار گیرد.
مطلب مکمل: روانشناسی جامع شرط بندی در فوتبال و معرفی سوگیری های شناختی مرتبط
مطالب مرتبط:
دیدگاهتان را بنویسید